YouTube er en søgemaskine ligesom Google, hvor man kun finder videoer. Platformen har eksisteret siden 2005, og i 2006 blev de opkøb af Google, som i dag stadig ejer virksomheden. YouTube er i dag den næststørste søgemaskine der findes, og derfor er det vigtigt for dig at vide, hvordan du kan anvende YouTube i din marketingstrategi.
Hvorfor skal man vælge at annoncere på YouTube?
Hver eneste måned tæller YouTube 1,8 milliarder brugere, og i Danmark har over halvdelen af befolkningen en aktiv YouTube profil. Til dagligt ser 3 ud af 4 internetbrugere videoer på nettet. Målgruppen for YouTube spender meget bredt, og videoindholdet dækker ligeledes over en bred palette af alt fra underholdning til læringsvideoer.
Vi mennesker er meget visuelle og har generelt nemmere ved at huske en video fremfor et billede. Et billede har ikke lige så stor mulighed for at skabe et indtryk, som en video med billede og lyd har. Derfor er YouTube et super godt medie til at øge dit brandkendskab.
Strategier til YouTube annoncering
Jeg vil mene, at du kan benytte dig af to strategier på YouTube – upper funnel og bottom funnel.
Upper funnel
Denne strategi dækker over forøgelsen af dit brandkendskab. Du målretter altså din annoncering mod personer, som ikke på nuværende tidspunkt er bekendt med din virksomhed. Jeg ville hertil anvende følgende målgruppe:
- Custom intent er et segment, som oprettes i Google Ads. Her har du mulighed for at målrette din annoncering mod personer, som har søgt efter specifikke søgeord på Google. Derudover har du også mulighed for at målrette lignende personer, som besøger specifikke websites, som eksempelvis kunne være dine konkurrenters website.
Bottom funnel
Denne strategi dækker over at ramme personer, som i forvejen har kendskab til din virksomhed. Det kan være personer, som har besøgt dit website eller tidligere har handlet hos dig. Jeg ville hertil anvende følgende målgruppe:
- Retargeting mod personer, som tidligere har besøgt din hjemmeside: 7 dage + 14 dage + 30 dage (Ved at bruge flere forskellige har du mulighed for at sammenligne performance)
- Upload dine kundelister over eksempelvis eksisterende kunder, som har givet deres accept herpå. Det kan også være en ide at anvende din e-mail liste til samme formål.

Hvordan måler du effekten af YouTube annoncering?
Som udgangspunkt kan det være svært at måle, hvor godt dine YouTube annoncer klarer sig, da Google oftest tilskriver konverteringer til kliks og ikke visninger.
Lad mig give dig et eksempel:
Mange ser blandt andet YouTube på deres TV, hvor de ikke har mulighed for at klikke på annoncerne, som du viser i YouTube. Derfor søger de måske i stedet for direkte på din virksomhed i Google via deres telefon. Så ender de altså med at klikke på din søgeannonce i Google i stedet for på din YouTube annonce. Derfor vil Google tilskrive købet til din søgekampagne, selvom det egentlig var din YouTube annonce, som var årsagen til købet. Vi kan aldrig helt komme ud over dette tracking problem, men vi kan tage nogle forskellige actionsteps, inden vi vurderer om din YouTube annoncering har nogen effekt.
Action step 1
Det er egentlig meget simpelt. Du kan bare spørge dine kunder, hvor de har set din virksomhed. Dette kan gøres på kvitteringssiden efter, at de har foretaget et køb på dit website.
Action step 2
Tjek stigningen i dine andre Google Ads kampagner. Hvis du eksempelvis oplever en stor stigning i dine brand søgninger, så kan dette meget vel skyldes, at folk er blevet eksponeret for dit brand på YouTube, og derfor er mere tilbøjelig til at søge efter det på Google.
Trueview
På YouTube hedder annonceringen ’Trueview’. Der er mange forskellige måder at annoncere på under ’trueview’, hvor den mest populære er ’Trueview In-stream’.
Du kender helt sikkert godt til In-stream annoncer og har måske selv fundet dem en smule irriterende til tider. In-stream er de annoncer, som optræder i videofeltet i en valgt video. Du ser dem oftest i starten, inden den valgte video begynder, hvor det er muligt at skippe annoncen efter 5 sekunder. Det er også muligt at placere annoncen i midten af den valgte video og derved afbryde brugeren i sin visning.

Du har kun 5 sekunder til at fange brugerens opmærksomhed
Ved en Trueview In-stream annonce, der som regel bliver vist i starten af den valgte video, kan brugeren typisk skippe den efter kun 5 sekunder. Brugeren er derfor kun tvunget til at se de første par sekunder af din annonce. Derfor har du altså 5 gyldne sekunder til at gøre et indtryk på brugeren. På disse sekunder du har er det vigtigt, at du får kommunikeret dit budskab. Du skal derfor meget hurtigt skabe et ’hook’ og på den måde fange brugerens opmærksomhed og nysgerrighed til at se mere af videoen.
Opbygning af struktur
Efter de første 5 sekunder er brugt, så er det på tide at gå mere i dybden med dit produkt eller din virksomhed. Du har nu forhåbentlig overbevist brugeren om, at de skal se lidt mere af din video. Så nu kan du eksempelvis begynde at vise funktionerne af dit produkt.
Det er vigtigt altid at huske, at mennesker køber af mennesker og ikke virksomheder! Du kan derfor med fordel bruge mennesker i din video og ligeledes gøre brug af social proof. Den direkte kommunikation fra et menneske gør oftest, at din virksomhed kommer til at fremstå mere troværdig, da man dermed kan relatere til personerne i virksomheden.
Efter du har fået skabt købelyst hos den potentielle kunde, er det her, du skal indsætte din call-to-action. Det er her, du skal opfordre dem til at købe eller læse mere omkring produktet. Den potentielle kunde må ikke være i tvivl om, hvad du gerne vil have dem til. Derfor er det din opgave at udspecificere, hvad deres action step bør være efter, at de har set videoen.

Test altid andre annoncetyper
Nu har jeg brugt lidt tid på at forklare den ovenstående annoncetype, da jeg ofte ser god succes med instream non-skipable ads. Selvfølgelig er det meget forskellig fra virksomhed til virksomhed i forhold til, hvilken annonceform der fungerer bedst. Derfor findes der desværre ikke noget endegyldigt svar på, hvilken annoncetype der er den bedste. Jeg vil derfor anbefale dig, at du prøver at teste de forskellige muligheder af selv. På den måde har du mulighed for at finde den rette annoncetype for netop din virksomhed.
Budget
YouTube er som regel altid en svær størrelse, fordi du oftest ser bedre performance i dine andre kampagner i Google Ads. Men som vi har snakket lidt om, så kan det skyldes andre faktorer, som gør at YouTube egentlig burde have tilskrevet mere i værdi. Jeg vil derfor anbefale, at du er villig til at investere noget i YouTube, inden du begiver dig ud i at teste det. Hvis du forventer afkast fra dag ét og lige så god performance som andre kampagnetyper, så kan du nemt blive skuffet. Derfor er det min erfaring, at det oftest ikke er nok at bruge 500 kr. i én uge og forvente, at dette giver et flot afkast. Det vil kræve tid at få performance op. Derfor skal du altså tænke YouTube ind i din overordnede brandingstrategi med eventuelt et separat annoncebudget.